Τρίτη 22 Απριλίου 2008

22 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γης


Σήμερα 22 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γης, γιορτάζει η Γη που μας ανέχεται και μας φιλοξενεί για τόσα και τόσα χρόνια.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια αντιλαμβανόμαστε(;)ότι η συμπεριφορά της απέναντί μας αρχίζει να αλλάζει και να γίνεται ανάλογη με τη δική μας συμπεριφορά απέναντί της (ευτυχώς σε υποπολλαπλάσιο ακόμα βαθμό).
Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε πόσο δηλητηριάζουμε ΟΛΟΙ μας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ το ίδιο μας το Παγκόσμιο Σπίτι τόσο πιο γρήγορα θα αποτρέψουμε τον αφανισμό μας.
Οι συνέπειες φαντάζουν μακρινές και εικονικές, δανεισμένες από Αμερικάνικες Κινηματογραφικές Υπερπαραγωγές, όμως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Τα μηνύματα είναι καθημερινά και πιο ανησυχητικά και θα πρέπει επιτέλους να τα λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα μας. Έννοιες όπως Ανακύκλωση, Κατανάλωση νερού και Ηλεκτρικού Ρεύματος χωρίς σπατάλες θα πρέπει να είναι καθημερινά μας μελήματα, εξάλλου είναι τόσο εύκολο και απλό, αρκεί να δώσουμε τη σημασία που χρειάζεται.Υπάρχουν συμβουλές και οδηγίες που καθημερινά ακούμε, ας μην τις προσπερνάμε αδιάφορα.
10 Απλοί Κανόνες, που ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ μπορεί και πρέπει να κάνει πράξη:

1. Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.
2. Μη ξεχνάτε να σβήνετε όσα φώτα δεν σας χρειάζονται.
3. Μην αφήνετε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, PC, ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση.
4. Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής ή αξιοποιήστε τις δυνατότητες φυσικού δροσισμού αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών.
5. Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα.
6. Ανακυκλώστε τις εφημερίδες και τα περιοδικά και οτιδήποτε ανακυκλώνεται.
7. Χρησιμοποιήστε στα ψώνια σας μία πάνινη τσάντα αντί για πλαστική.
8. Προτιμάτε να αγοράζετε αναψυκτικά σε επιστρεφόμενα γυάλινα μπουκάλια.
9. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης: λεωφορεία, τρένα, μετρό, τραμ, τρόλεϊ, ποδήλατα ή ...περπάτημα.
10. Αναζητήστε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζετε.

Ας μην προσπερνάμε άλλο τέτοια θέματα θεωρώντας τα γραφικά, που δεν αφορούν εμάς.
Με λίγα και απλά μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά.
(Η φωτογραφία είναι από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας: Ελεύθερος Τύπος)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Ούτε να μείνω ούτε να φύγω/ να αντισταθώ/ αν και είναι σίγουρο/ πως θα υπάρξει κι άλλος πόνος,κι άλλη λήθη». Στίχοι του Χουάν Χέλμαν, που θεωρείται απο πολλούς, ο μεγαλύτερος εν ζωή ποιητής της Αργεντινής, ως μια συναίσθηση των καθ΄υμάς....